Lubomír Stejskal: Chyba rukou

30. srpen 2012

Mezi množstvím zpráv týkajících se problémů kolem čerpání dotací přišla také jedna kuriózní z Karlových Varů. Tamní krajský úřad musí kvůli zdánlivě banální chybě jedné své zaměstnankyně vrátit několikamilionovou dotaci a ještě zaplatit tučné penále. Případu si v příspěvku Chyba rukou všímá Lubomír Stejskal.

Známe tu lidovou moudrost: malý nedopalek cigarety může způsobit požár velkého lesa. Taktéž drobné opomenutí úřednice pracující s klávesnicí počítače může zavinit velké finanční škody. Na odboru kultury karlovarského hejtmanství se to jedné pracovnici podařilo. Jednalo se o vyúčtování devítimilionové dotace, která byla využita v několika městech regionu. Také v krušnohorském Jáchymově, kde za část těchto peněz byla pořízena nová fasáda na budově tamní radnice. Ačkoli všechny práce byly řádně vyúčtovány, visí nad touto dotací téměř neuvěřitelná hrozba. Krajský úřad prohrál, alespoň prozatím, boj s časem.

V podmínkách ministerstva kultury jako poskytovatele dotace bylo stanoveno přesné datum, do kdy nejpozději musí vyúčtování v elektronické podobě obdržet. Krajský úřad tento termín respektoval a podklady měl hotové o čtyři dny dříve. Pak ale došlo k oné malé, ale ve svých důsledcích kolosální chybě. Úřednice včas nezmáčkla na klávesnici příslušné odesílací tlačítko. Místo čtyři dny před termínem odešly materiály do Prahy šest dní po termínu. Pro nás laiky prostá lidská chyba, která se v té či oné variantě stala snad každému. Pro kontrolory z finančního úřadu ovšem důvod k tvrdému postihu. Krajský úřad nejenže musí zaplatit penále ve výši čtyř milionů korun. Navíc je povinen vrátit do konce roku celou devítimilionovou dotaci.

02166396.jpeg

Něco takového může znít uchu běžného občana až obludně. Nejde však o svévoli berních kontrolorů, ale o využití možností stanovených zákonem. Přesto, přesněji právě proto je na místě otázka: Kde je v této kauze princip přiměřenosti? Není příliš tvrdý zákon důvodem k obecnějšímu uvědomění si toho, že paragrafy nejsou určeny dokonalým robotům, ale občas chybujícím lidem? Neměly by mít zákony schvalované zvolenými zástupci občanů nejen přísnou literu, ale také svoji lidskou tvář? A konečně: kam se poděl zdravý selský rozum? Možná se jeho účinek dostaví až v odvolání, který karlovarský krajský úřad v této věci podal. Zatím v to můžeme doufat.


autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.