Loketský kostel se zřejmě dočká nových zvonů

9. říjen 2018 14:00

Svatý Antonín, svatý Michael a Panna Marie - jména zvonů, které kdysi zdobily věž kostela v Lokti na Sokolovsku. Během obou světových válek je ale armáda použila na výrobu zbraní. Zůstal jen jeden nejmenší svatý Florian. Teď by se mohly zvony do kostela vrátit. 

„Loket jako významné královské město a regionální centrum vlastnilo zvony již od středověku. Zvony poté sloužily kolem dvou set let až do roku 1917, doby první světové války, kdy byly sebrány z kostela a roztaveny pro válečnou potřebu tehdejšího Rakouska-Uherska,“ vysvětluje ztrátu Miloš Bělohlávek, člen spolku Loketské zvony.

Po zmizení původních zvonů se v Lokti podařilo znovu zvony vyrobit a dát do kostela. „Během první republiky byla poptávka loketských obyvatel po zvonech veliká a v rámci rozsáhlé sbírky se jim podařilo shromáždit množství prostředků, aby už v roce 1925 mohli pořídit úplně nové.“

Ani tyto zvony však na místě nevydržely příliš dlouho. Druhá světová válka o ně tamější obyvatele opět připravila. Dnes se zde nachází pouze jediný a původně nejmenší svatý Florian, potvrdil pan Bělohlávek.

Předsedkyně spolku Loketské zvony Jitka Hlavsová se rozhodla pro zahájení sbírky na jejich obnovu. Potřebovat bude asi dva milióny korun. Zvony v Lokti totiž patřily mezi největší a nejtěžší, dohromady vážily přes jednu tunu.

Kde můžete přispět?

Umělohmotné kasičky pro sběr finančních prostředků budou umístěny na několika místech v Lokti. „Jedna bude v kostele, druhá na radnici, další přenosná v kavárně a jedna kovová bude na hradě. Budou označeny naším logem – dva zvony a nápisem sbírka loketské zvony,“ informovala předsedkyně.

Motivací k zahájení sbírky byla údajně hlavně neznalost spousty lidí. „Je zajímavé, že mnoho lidí vůbec neví, že by zde nějaké zvony chyběly. Říkala jsem si, jaká je škoda, že je zde takové ticho,“ a tak se Jitka Hlavsová rozhodla pro sbírku.

Spolek osloví různé sponzory a založí i transparentní účet, na který budou moct lidé přispívat. „Budeme vybírat peníze, a jakmile dosáhneme určitou částku, necháme vyrobit zvon ji odpovídající. Když jedinec přispěje částkou deset tisíc, bude mít jméno na zvonu. V případě společnosti nebo firmy a příspěvku pětadvacet tisíc korun, platí to samé s jejich logem.“

autoři: Andrea Strohmaierová , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio