Loketská městská knihovna představuje knihu pro 21. století

11. květen 2020 12:00

Po přestávce vynucené opatřením proti šíření koronaviru dnes (11. 5.) otvírá svůj výstavní prostor městské knihovna v Lokti. Návštěvníci tam uvidí zvláštní knihu – Kacířův kancionál. Je to více než dva kilogramy těžký mohutný komiks.

Přibližuje hudební texty brněnské crossoverové kapely Insania. Publikace je výjimečná i tím, že jednotlivé stránky je možné pomocí aplikace propojit s chytrými telefony, které ukážou další obsah. Třeba krátká videa, koláže nebo fotografie. Stačí přidržet chytrý telefon nebo jiné elektronické zařízení s čtečkou nad stránkou.

„V umělecké literatuře tento postup ještě nikdo nepoužil. Čtenář má knihu, která se stále dopisuje ještě dlouho poté, co si ji koupil. My tam přidáváme další obsah, který si může díky aplikaci prohlédnout,“ podotýká autorka konceptu Jana Kubištová.

Jak upozorňují tvůrci tohoto multimediálního projektu, aplikace ke Kacířovu kancionálu je majitelům knihy k dispozici ke stažení zdarma pro systémy Android i iOS. Skrytý obsah průběžně doplňují s každou aktualizací aplikace. „Ta aplikace dokáže vyhodnotit, že jde o unikátní stránku, na základě které má spustit obsah. A pouze na té stránce ho přehraje,“ vysvětluje grafik Radan Běhoun.

Kacířův kancionál (ukázka)

V knize s podtitulem Svět mezi hudebním nebem a mediálním peklem se čtenáři dočtou a uvidí řadu postav, od antických filosofů a duchovních revolucionářů přes hudební a mediální ikony či vrahy až po nechvalně známé dobové figury. Nechybí ani Bůh, Ďábel a tajemný evangelista Joe, jehož skutečná identita si žádá odhalení stejně jako tajné šifry ukryté v textu coby pocta spisovateli Jaroslavu Foglarovi.

Autorem kreseb je Jakub Dobeš, známý jako kOki. Texty napsal Petr Poly Pálenský, hudebník, textař, překladatel a příležitostný publicista. Autor vystudoval moderní filologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, je spoluzakladatelem hudební skupiny Insania. Kapela získala tři žánrová ocenění Anděl a řadu nominací a cen v anketě Břitva. Osobitou podobu dodal publikaci grafik Radan Běhoun. Na knize se autorsky podílela také autorka celého konceptu Jana Kubištová. Pro knihu platí to, co pro texty kapely Insania. „Texty jsou známy provokativními motivy, přesahy do společenského života, do filozofie, do humoru a satiry,“ poznamenává Kubištová.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio