Loket snížil pachtovné pro městské lesy. Hlavním důvodem je stále nižší cena dřeva na českém trhu

16. leden 2020 12:00

Kvůli kůrovcové kalamitě a nucené těžbě dřeva klesla v loňském roce jeho cena na polovinu. Některé městské lesy tak neodvedly plánované pachtovné do rozpočtů měst. Výjimkou jsou ale například lesy ve vlastnictví Lokte na Sokolovsku, kterým se za rok 2019 podařilo odvést celou částku pachtovného.

Loketské městské lesy patří mezi jedny z mála lesních firem v Karlovarském kraji, které v loňském roce odevzdaly plánované pachtovné do rozpočtu města. Kvůli kůrovcové kalamitě, která v posledním roce rapidně snížila cenu dřeva na trhu, se lesy pro letošní rok domluvily s radnicí na snížení pachtovného z 15 milionů na 3 miliony korun.

Lesy sice městu odevzdaly nasmlouvané pachtovné, ani jim se ale nevyhnuly ztráty spojené s negativním vývojem ceny dřeva. „V roce 2019 jsme v prvním kvartálu měli průměrné zpeněžení 1 298 korun na kubík a v říjnu už to bylo jen 994 korun na kubík. Pro nás, lesy, které těží průměrně 30 tisíc kubíků, každá stovka ve snížení zpeněžení znamená tři miliony v tržbách,“ uvedl František Kolář, ředitel Loketských městských lesů.

Vliv na městský rozpočet

Radnice se s vedením lesů pro letošní rok domluvila na snížení pachtovného, a to nejen z důvodů neustále se snižující ceny dřeva, ale i kvůli dokončení dlouho plánované rekonstrukce sídla městských lesů u Supího potoka. „Rekonstrukce byla vysoutěžená za 27 milionů, což není málo. Měli jsme na to vytvořené nějaké rezervní fondy ve výši zhruba 30 milionů korun. V letošním roce se stavba dokončuje, částečně bude vybavená a částečně nikoliv, protože nám na to budou chybět finance,“ dodal Kolář.

Nové sídlo Loketských městských lesů

Pachtovné tvoří poměrně velkou část příjmů v rozpočtu města. Jeho snížení tak bude mít vliv nejen na plánované investice. Pro loketský rozpočet to znamená téměř o pětinu nižší příjmy. „Náš rozpočet je něco přes 60 milionů korun, výdajový i příjmový, když neberu velkou rekonstrukci Dvorany. Z toho 15 milionů tvoří příjem od lesů, takže ten zásah do rozpočtu je zásadní,“ řekl starosta města Petr Adamec.

Na snížení ztrát, způsobených kůrovcovou kalamitou a nižší cenou dřeva, chtějí Loketské městské lesy v letošním roce využít státní příspěvek ministerstva zemědělství.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio