Loket investuje do obnovy památek více než milion korun

28. květen 2012

Loket na Sokolovsku plánuje investovat více než milion korun do obnovy památek. Většinu nákladů město pokryje díky Programu regenerace městských památkových rezervací Ministerstva kultury. Restaurátorské a stavební práce mají být dokončeny ještě letos.

Na obnovu měšťanského domu v podhradí bude z programu čerpáno téměř 750 tisíc korun. V objektu už byla vystavená část fresek sejmutých ve zdevastovaném zámku v Kostelní Bříze. Vedení města chce zrekonstruovaný objekt používat už příští rok.

Opravy se dočká i barokní Kaple sv. Anny v dolní části historického centra. Památka z 18. století byla opravena už v minulých letech. Práce však nebyly dostatečné. Na tuto část ale město přispěje z vlastní kasy, protože součástí budou i stavební práce, které program Ministerstva kultury neproplácí.

Na seznamu letošních plánů je také sloup Nejsvětější trojice, který stojí v samém srdci historického náměstí. Monument byl kompletně zrestaurován před 11 lety a částečně opraven v roce 2008. I tentokrát se morový sloup dočká jen nejnutnějších zásahů.

Město Loket patří k nejnavštěvovanějším místům v Karlovarském kraji. Například na loketský hrad každoročně zavítá až sto tisíc lidí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio