Live Is Life - další ze zázraků jednoho hitu

30. prosinec 2020

Svět populární hudby je často velmi nemilosrdný a přesto, že se o úspěch snaží talentovaní zpěváci, vyvolených může být jen pár. Ti ostatní se zablýsknou pouze jednou a pak se buď ze scény ztratí úplně, nebo se objeví v docela jiné skupině nebo žánru.

Zavedeme vás do rakouského města Gratz. Tam v roce 1973 vznikla skupina s názvem Opus. Ve fázi zakládání byla tehdy běžnou garážovou kapelou. Pomalu stoupala na cestě ke slávě, až to přišlo. Stalo se tak před několika tisíci fanoušky na stadionu v rakouském okresním městě Oberwart. Skupina Opus jim věnovala píseň Live Is Life a následně se stala megaprodejcem v Rakousku. Bylo to v roce 1984.

Píseň Live Is Life byla najednou ke slyšení ve všech renomovaných hudebních pořadech a kanálech po celém světě. Vyšla na stejnojmenném albu. Opus se o úspěch snažil už od začátku tím, že zpíval v angličtině a vyplatilo se mu to. Píseň Live Is Life byla natočena na živém koncertě a chytla se naprosto nečekaně. Rakouská skupina byla úspěšná v Jižní Americe, ve Spojených státech i v Kanadě. A na to vše stačil zázrak jediného hitu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.