Listopadové události roku 1989 si Karlovy Vary připomenou setkáními s disidenty i promítáním filmů

13. listopad 2019 08:30
Zprávy

Města po celé České republice se připravují na 30. výročí sametové revoluce. Oslavy a připomínky nebudou chybět ani v krajských Karlových Varech.

Už dnes (13. 11.) můžou lidé zavzpomínat na události z roku 1989 na přednášce, kterou pořádá karlovarské muzeum. Dnes odpoledne v 17 hodin tam vystoupí Michael Kocáb, který patří k předním aktérům listopadových událostí roku 1989.

Hovořit bude nejen o období takzvané sametové revoluce, ale také o vývoji Československa v pozdní normalizaci nebo o devadesátých letech v samostatné České republice. Michael Kocáb byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra a v listopadu 89 mimo jiné vedl jednání s představiteli Československé armády, aby nezasahovala do průběhu sametové revoluce.

Hlavní program vyvrcholí o víkendu

V sobotu odpoledne je pro zájemce připravený diskuzní panel v karlovarském muzeu. Na něm se představí a s účastníky budou debatovat pamětníci listopadových událostí. Vystoupí například Jiří Kotek, spoluzakladatel regionálního Občanského fóra nebo Lev Havlíček, člen tehdejší nezávislé iniciativy Hnutí za občanskou svobodu.

V neděli 17. listopadu budou v muzeu promítat filmy z projektu Příběhy bezpráví. Hlavní vzpomínková akce pak začne v 17 hodin před Hlavní poštou v Karlových Varech.

Zapojí se i menší spolky

Například Galerie Supermarket WC pořádá už tradiční akci k 17. listopadu s názvem Banáni 2019. Letošní ročník ozvláštní křest knihy, která vznikla z plakátů, rozhovorů a názorů mladých lidí na téma svoboda a demokracie. Nově vytvořená díla budou navíc k vidění v podchodech u galerie, směrem k dolnímu nádraží. Akce tady začíná v 18 hodin.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio