Linda Ronstadt: It´s So Easy

Americká zpěvačka Linda Ronstadt má na svém kontě jedenáct cen Grammy, na celém světě se prodalo přes sto miliónů jejích desek a ve své zemi je mimořádně úspěšnou zpěvačkou. V jediném roce například získala v Americe tři zlaté desky.

Linda Ronstadt je ikonická americká zpěvačka, která se proslavila v 60. letech. Její hlas je nepřehlédnutelný, s ohromným rozsahem a emocionální silou. Stala se symbolem éry country rocku a soft rocku. Její interpretace písní zahrnují širokou škálu žánrů od rocku po jazz a mexickou hudbu. Byla jednou z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších ženských umělců své doby. Získala mnoho ocenění, včetně Grammy a Národní medaile umění, kterou uděluje prezident Spojených států. Její alba jako "Heart Like a Wheel" a "Simple Dreams" patří k nejoblíbenějším.

Její kariéra zahrnovala spolupráci s mnoha významnými umělci jako je například Dolly Parton. V 80. letech se úspěšně přesunula do broadwayských muzikálů. Linda Ronstadt byla také známá svým politickým aktivismem a angažovaností. Během své kariéry prodala více než 100 milionů alb po celém světě. Její osobní život byl stejně zajímavý jako její kariéra, včetně vztahů s dalšími hudebníky. Byla jednou z prvních žen, které dokázaly naplnit velké arény po celém světě. Její hlas je stále ikonický a inspirativní pro mnoho mladých zpěvaček. I přes boj s Parkinsonovou chorobou zůstává její odkaz silný. Její autentičnost a vášeň pro hudbu ji činí jedním z nejvýznamnějších hlasů hudební historie a byla a stále je symbolem svobody a vytrvalosti ve světě hudby.

A tak se vraťme do roku 1977, kdy sáhla i po klasických popových skladbách. Jednou z nich byla i píseň It´s So Easy. Vynesla Lindu Ronstadt na páté místo v žebříčku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.