Lidoví muzikanti roztančí karlovarské muzeum. Folklorní festival doplní výstava

2. září 2022 10:35

Karlovarský folklórní festival, kterým v těchto dnech žije centrum krajského města, v sobotu ozvláštní vernisáž výstavy v karlovarském muzeu. Expozice se jmenuje příznačně Lidová píseň na Karlovarsku. Při vernisáži zahrají, zazpívají a zatančí karlovarský soubor písní a tanců Dyleň.

Právě soubor Dyleň už desítky let propaguje lidovou hudbu z Karlovarského kraje. „My máme to štěstí, že manželé Aleša a Miroslav Balounovi sepsali v osmdesátých letech minulého století krásné sborníky na základě svých poválečných sběrů přímo v terénu,“ poznamenala Eva Hanková, choreografka a vedoucí archivní složky souboru Dyleň.

Návštěvníci muzea uvidí na výstavě části lidových krojů a hudební nástroje používané v minulosti na Karlovarsku. „Expozice také připomene výrazné osobnosti spjaté s lidovou písní, jakými byli lidový básník a písničkář Anton Günther či zakladatelka souboru Dyleň a folkloristka Aleša Balounová,“ informovala ředitelka Muzea Karlovy Vary Dominika Kožešníková s tím, že návštěvníky zaujmou například šátky ke slavnostním krojům. „Jsou hedvábné a krásně vyšívané, zdobí je pro region typická červená, hnědá, žlutá, černá a zelená barva,“ upřesnila ředitelka.

Slavnostní zahájení výstavy Lidová píseň na Karlovarsku se koná v Muzeu Karlovy Vary v sobotu 3. září od 14:00. Expozice už je ale veřejnosti přístupná.  

autor: Josef Šorfa
Spustit audio