Lidé v Sokolově nahlédli do Chráněného bydlení

10. říjen 2019 09:45

V Sokolově už dvacet let fungují sociální služby Chráněného bydlení. U příležitosti výročí uspořádaly Den otevřených dveří.

Už dvacet let pomáhají lidem s handicapem sociální služby Chráněného bydlení v Sokolově. V rámci oslav proto personál přichystal Den otevřených dveří. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout společné prostory chráněného bydlení, ale i takzvané startovací byty. Do centra ve Slavíčkově ulici se přišli podívat například klienti Denního centra Mateřídouška, ale také zájemci o tyto sociální služby. 

„My bychom rádi věděli podrobnosti, jednak jak to vypadá a jak to tady chodí, kolik je tady lidí, jak se platí. Zatím to tady vypadá pěkně,“ řekla paní Zinderová ze Stříbrné, která přijela s manželem a dcerou Lenkou, ta už má podanou žádost o přijetí do chráněného bydlení.

Komu jsou tyto sociální služby určené, vysvětlil sociální pracovník Jiří Kiss, který zároveň popisuje, jak byty vypadají: „Chráněné bydlení je pobytové zařízení pro lidi s lehkým až středně těžkým mentálním hendikepem od 18 let věku. Jsou tu jednotlivé byty, jako když si představíte garsonku 1 plus 1. Takový pokojík s obývákem, pro každého uživatele kuchyňka, chodbička, sprchový kout a toaleta.“

Cesta k samostatnosti

V současné chvíli je mezi klienty jeden pár, který bydlí společně v jednom bytě. Ostatní uživatelé mají každý svůj byt, o který se musí starat a udržovat v něm pořádek.  „Aby měl sám zodpovědnost za ten svůj byt, co se týká domácnosti, úklidu, aby měl svoje soukromí. Kdykoliv sem může přijít návštěva,“ vysvětlil Kiss.

Uživatelé, u kterých dojde k posunu, a jsou schopní se o sebe postarat sami, jsou podporováni ze strany Chráněného bydlení třeba tím, že jim pomůže najít vlastní bydlení. Mezi takové uživatele patří i Míša Navrátilová, která služby využívala, ale v současné době už bydlí samostatně a dochází pracovat do denního centra Mateřídouška. „Bydlela jsem tady 4 roky a teď bydlím sama v Jelínkově ulici,“ řekla.

Chráněné bydlení není ústav

Klientům je k dispozici personál, který jim pomáhá například s nákupy, s domácností, doprovází je k lékaři, na úřady a pomáhá jim s organizací volného času. Chráněné bydlení ale není zařízením, které by mělo stanovený denní řád. „My nejsme žádný ústav, kde by lidé byli zavření, spousty klientů chodí v dopoledních hodinách do zaměstnání,“ sdělil sociální pracovník.

Služby chráněného bydlení nejsou poskytované zadarmo, říká asistentka Petra Lexová: „Za byt se platí nájemné, to jsou 4 tisíce, a k tomu služby, tedy individuální plány, které spolu nasmlouváme.“ Objekt chráněného bydlení je součástí běžného nájemního domu. Lidé s handicapem tak přicházejí do styku se zdravými lidmi a vycházejí spolu bez problémů.  

autor: Jitka Čmoková
Spustit audio