Lidé v Karlovarském kraji mířili v létě spíše za památkami

7. září 2017

Letošní prázdniny využily tisíce lidí k návštěvám památek v Karlovarském kraji. Některé zaznamenaly i rekordní návštěvnost. K úspěšným patřilo letošní léto i z pohledu provozovatelů vodáckých půjčoven.

Naopak provozovatelé koupališť s uplynulou sezonou příliš spokojeni nejsou. V Karlovarském kraji podle nich chybělo delší souvislé období vysokých teplot.

Zámek a hrad Bečov měl už na konci srpna zhruba o 4 tisíce vyšší návštěvnost než loni. Rekordní byl srpen i pro chebský hrad. Podle kastelána Tomáše Dostála se na tom podílely velkou měrou Valdštejnské slavnosti předminulý víkend.

Zájem návštěvníků zaznamenalo například i Muzeum Mattoni v Kyselce. Přestože leží mimo velká turistická centra a ještě se k němu musí do kopce, za rok od otevření zaznamenal koncem srpna už 10 tisíc návštěvníků.

V řece Ohři bylo letos přes léto o něco více vody než loni

„Sezonu tak můžeme označit za vydařenou. Nejvíce se pořád půjčovaly klasické kánoe. Zejména u rodin s dětmi jsou ale velmi oblíbené i rafty. V posledních letech už je to prakticky půl na půl," řekl Martin Sýkora z Petr Putzer Rafting Ohře.

Spokojenost se sezonou panuje i ve vodácké půjčovně Dronte. Většina půjčoven má loděnice na více místech po proudu řeky, od Tršnic na Chebsku přes Sokolov, Loket a Karlovy Vary až po Vojkovice nebo Perštejn.

Naopak Karla Kotouse, jednatele největšího koupaliště v kraji, sokolovského Michalu, letošní léto spíše zklamalo. „Když letní teploty nevydrží alespoň čtyři nebo pět dní za sebou, lidé na koupaliště prostě nepřijdou. Ideální by bylo, kdyby horka vydržela alespoň čtrnáct dní. To ale bohužel letos nevyšlo," dodal Kotous.

zdroj: ČTK
Spustit audio