Letos skončí platnost papírových průkazek v karlovarské MHD

27. říjen 2014

Od 1. ledna příštího roku končí platnost papírových průkazek s předplatnými kupony na karlovarskou MHD. Nahradí je Karlovarská karta.

Desetitisíce cestujících využívají časové jízdné pro městskou hromadnou dopravu - měsíční, čtvrtletní, pololetní nebo celoroční. Do letošního roku používali průkazky a k nim dokupovali papírové kupony. To se ale změní.

Od nového roku budou průkazky nahrazeny bezkontaktní čipovou kartou, na kterou si může cestující předplatit časové jízdné.

Vzhledem k desetitisícům svých klientů otevřel Dopravní podnik kromě přepravní kanceláře v Zeyerově ulici další odbavovací pracoviště na Dolním nádraží a v sídle společnosti ve Sportovní ulici.

Pro vydání Karlovarské karty je totiž potřeba vyplnit jednoduchou žádost a podepsat souhlas s podmínkami jejího užívání. Pokud klient podá žádost do konce roku, obdrží kartu zdarma, po 1. lednu bude vydání zpoplatněno částkou 170 korun.

Způsob používání se nemění

Vystavení Karlovarské karty může trvat při zavádění zhruba měsíc. Pro podání žádosti je potřeba občanský průkaz či jiný doklad prokazující totožnost a aktuální průkazovou fotografii. K vyřízení karty může cestující zplnomocnit i jinou osobu. Za děti mladší 15 let může žádost vyřídit i jejich zákonný zástupce, v takovém případě doloží rodný list dítěte.

Použití karty v autobusu bude stejné jako u dosavadní papírové průkazky s kupónem. Při nástupu do autobusu v době otevírání všech dveří bude cestující nastupovat libovolnými dveřmi a nic neukazuje. V době nástupu předními dveřmi pak kartu přiloží k označenému mobilnímu zařízení, které ověří platnost karty. Při revizích bude karta kontrolována revizorskou čtečkou.

S Karlovarskou kartou půjde do budoucna i platit

Do budoucna bude možné využívat Karlovarskou kartu i k platbám jednotlivého jízdného v MHD, jako elektronickou peněženku například v městských kulturních a vzdělávacích zařízeních.

Předplacené čipové karty na meziměstskou linkovou dopravu, kterou zajišťuje Dopravní podnik Karlovy Vary, zatím zůstávají v platnosti i po novém roce.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio