Léto v koňském sedle. V Boučí učí děti jezdectví i péči o koně

Nánosník, čabraka, hucul nebo hřbílko, že tyto pojmy neznáte? To děti, které se starají o koně na letním táboře v Boučí, je znají velmi dobře.

V Boučí na Sokolovsku se každoročně konají čtyři turnusy tábora, na kterém se děti učí, jak pečovat o koně. Teorie je doplněna prací ve stájích, a také výukou jízdy na koních. Tábor je mezi dětmi velmi oblíbený, někteří nadšenci se každý rok vracejí. Na práci s koňmi se velmi těší.

„Hrajeme vybíjenou, chodíme do lanového centra,“ řekla Anička, která je na táboře už podesáté. Sedlat, uzdit a jezdit, to je to, co se děti podle tábornice Neli na táboře učí.

„Dvacet let se sem děti chodí učit jezdit. Jsou v přírodě s koníky a ostatními zvířaty. Svého koně si děti čisté a krmí. Večer mají vyjížďku do přírody. To si koníky střídají, aby si vyzkoušely poníky i větší koně,“ popsala táborový program jeho organizátorka Lenka Zemanová.

O menší koně se starají nejmenší holčičky se svojí praktikantkou Elis. Zaplétají poníkovi ocásek, dělají mu copánky a potom na něm jezdí.

Táborová zkouška je i pro rodiče

Zajímavostí tábora je závěrečná táborová zkouška. Děti se učí také teorii. Musí vědět, co kůň žere a jak mu pomoci. Mají znát, co je to uzdečka, sedlo, třmen a umět jezdecké disciplíny. „Závěrečná zkouška je za účasti rodičů, aby viděli, že se jejich děti opravdu něco naučily. Děti jedou na koních a ukazují cviky, naklusání. Za vše dostávají osvědčení a medaile,“ řekla Lenka Zemanová.

Děti se starají navíc o další zvířata. Mají tady farmářský den. Vždy po chatkách mají na starosti kozičky, králíčky a slepičky.

Tábor, který je zaměřen na chov koní a jezdectví, potrvá v odlehlém Boučí v překrásné přírodě do půlky srpna. Organizátory čeká ještě jeden týdenní turnus, kterého se zúčastní zhruba dvacítka dětí.

autor: Jitka Čmoková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio