Letní prázdniny jsou příležitostí pro opravy škol

Místo studentů teď navštěvují střední i základní školy v Karlovarském kraji stavební dělníci. Vedení škol využilo, stejně jako v předchozích letech, období prázdnin pro provedení potřebných oprav na svých budovách.

Karlovarský kraj v současnosti opravuje objekty několika školských zařízení v celkové hodnotě téměř 55 milionů korun. Jedna z nejrozsáhlejších rekonstrukcí se týká Domova mládeže a školní jídelny v Karlových Varech-Drahovicích. Kromě stavebních úprav tady vzniká i moderní technologické zázemí kuchyně. Nezávislý krajský radní pro oblast školství Jaroslav Bradáč nám prozradil, že právě toto školské zařízení nabídne během Zimní olympiády dětí a mládeže na začátku příštího roku, zázemí pro víc jak 500 účastníků. Rekonstrukce vyjde na 22,5 milionu korun.

O letních prázdninách kraj opravuje také Základní školu v Ostrově. Je tam potřeba dokončit rekonstrukci střechy, kterou v průběhu letošního roku poškodil silný vítr. Nově zde kraj vybuduje také bezbariérový přístup do budovy, venkovní učebnu nebo keramickou dílnu.

V novém školním roce nabídne moderní zázemí pro gastronomické obory Střední odborná škola stravování a služeb v Karlových Varech. Nevyhovující budovu v areálu školy nahradí nový objekt, ve kterém budou umístěné kuchyně a cvičební místnosti pro studenty. Tato výstavba vyjde na víc než 8 milionů korun.

Přípravy finišují i na Střední zdravotnické škole

V současnosti vedení školy pracuje na finální projektové dokumentaci, která by měla poškozenou stěnu budovy zpevnit. Narušení statiky budovy v Zahradní ulici zaznamenali odborníci v květnu letošního roku a v této části objektu vedení školy okamžitě přerušilo výuku. Problém vznikl pravděpodobně v důsledku výstavby hotelového komplexu v těsné blízkosti školy. S investorem této výstavby bude podle krajského radního Jaroslava Bradáče vedení školy dál jednat. „Původně se uvažovalo, že se stávající zeď zboří, teď uvažujeme nad variantou, že by tam mohla zůstat, pokud se vyřeší majetkoprávní vztahy, protože zeď je na pozemku sousedního investora“, dodal radní Bradáč.

Řešení statického problému budovy Střední zdravotnické školy by mělo vedení školy připravit do konce prázdnin.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio