Letecký den v Chebu letos nebude, má se konat až v roce 2022

28. leden 2021 11:00

Letecký den v Chebu se letos konat nebude. Důvodem je souběh termínů s jinými akcemi města i nejistota ohledně protiepidemických opatření. Jedna z nejnavštěvovanějších akcí ve městě by se měla konat v roce 2022.

Organizátoři z chebského Ultralight Clubu původně plánovali letošní ročník na přelom jara a léta. Jenže zjistili, že v tu dobu se konají podobné akce i na jiných místech v Česku. Jako další vhodný termín se tak jevil srpen. Ale tam by zase letecký den kolidoval s chebskými Valdštejnskými slavnostmi.

„Takže jsme se následně dohodli, že aby nám to nekolidovalo, tak přesuneme letecký den na srpen 2022. Protože pokud by se to konalo (letos) v srpnu, tak by to bylo týden před Valdštejnskými slavnostmi a máme tu i velký sportovní podnik, Valdštejnovu desítku. A nechceme, aby se nám tyto velké akce mezi sebou pobíjely,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

V loňském roce se letecký den v Chebu konal v srpnu a trefil se do krátkého okna, kdy skončila jarní protiepidemická opatření a ještě nezačala platit ta podzimní. I proto se přes nepřízeň počasí setkal s velkým zájmem veřejnosti.

Následující ročník by měl být opět v srpnu, ale v roce 2022 už kolidovat s Valdštejnskými slavnostmi nebude, protože ty se konají jednou za dva roky. V sudé roky slavnosti střídá mezinárodní festival mládežnických dechových orchestrů FIJO, ten je ale v červenci.

Město na letecký den přispívá zhruba 1,5 milionu korun z celkových asi čtyřmilionových nákladů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio