Letecká záchranná služba by v Karlovarském kraji mohla fungovat do půl roku

24. duben 2023 10:55

Do půl roku by v karlovarském kraji mohla fungovat letecká záchranná služba. Sídlit bude v areálu letiště Karlovy Vary. Zatím v provizorních prostorách.

V Karlovarském kraji by mělo vzniknout stanoviště letecké záchranné služby, které v regionu chybí. Oznámilo to Ministerstvo zdravotnictví. Stanoviště vrtulníků by bylo v areálu letiště v Karlových Varech.

„Třetina Karlovarského kraje není obsloužena, protože je mimo tu doletovou dobu dvacet minut. Je to o to horší, že je to oblast Krušných hor, tudíž oblast těžko přístupná. V momentě, kdy by bylo stanoviště v Karlových Varech, tak zasahuje celý kraj i s nějakým přesahem do kraje Ústeckého, Středočeského a Plzeňského,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN.

Letecká záchranná služby mohla v kraji začít fungovat už do půl roku, zatím v provizorních prostorách. Oficiální zázemí by pak služba měla za zhruba rok a půl. Financovat ji bude stát. „Vedeme jednání nejen s ministerstvem zdravotnictví ale i financí. Kraj bude investovat do vybavení, nicméně provoz by měl být hrazen ze strany státu,“ dodal Kulhánek.

Spustit audio