Lesy České republiky upravily pohřebiště bývalého zajateckého tábora

23. říjen 2018 09:00

Dřevěné chodníky, brány a několik pomníků - připomíná v Jindřichovicích na Sokolovsku pohřebiště bývalého zajateckého tábora. Ještě před několika měsíci přitom bylo místo zarostlé a zpustlé. Teď ho lidé obdivují.

Ještě nedávno to bylo téměř zapomenuté zákoutí, které znali hlavně historici. Teď se z pohřebiště bývalého zajateckého tábora v Jindřichovicích na Sokolovsku stalo důstojné vzpomínkové místo. Upravily ho lesy České republiky. Zajatecký tábor byl přitom jeden z největších v tehdejší Rakousko-Uherské monarchii.

„Bylo zajímavé najít myšlenku, jakým způsobem umístit důstojný projekt do terénu, tak aby vzbuzoval emoce, které má – úctu, pokoru a zamyšlení,“ popsal generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

Zanedbané válečné pohřebiště se během roku proměnilo v pietní místo, což lidé velmi obdivují. Mezi hosty slavnostního otevření areálu byla i velvyslankyně Srbské republiky Vera Mavrić: „Je to velká věc. Jsem ráda, že se tímto způsobem hlídá vzpomínka na to, co se tu stalo.“

Na místě bylo pohřbeno přes čtyři tisíce vojáků

Zajatecký tábor byl nedaleko hřbitova. „Bylo tu zhruba 180 táborových budov pro zhruba 30 tisíc zajatců, v určitý moment jich tu bylo ale až kolem 38 tisíc,“ informoval historik Vladimír Bružeňák.

V roce 1918 zde bylo pohřbeno přes čtyři tisíce ruských, italských a srbských zajatců, kteří umíraly hlady, vyčerpáním a na různé nemoci. „Srbové a Rusové odtud byli po válce exhumováni a jejich ostatky byly převezeny do mauzolea v Jindřichovicích. Ostatky třinácti set Italů tady spočívají dodnes,“ doplnil historik.

Mauzoleum nechala z bývalé vodárny nad Jindřichovicemi vystavit Jugoslávská vláda. Ostatky jsou uloženy uvnitř malých dřevěných rakví s čísly. Správcem areálu je Dejan Randjelovič: „Podle těch čísel víme jméno, příjmení, datum narození, původ i datum úmrtí. Rakousko-uherská administrace vedla přísnou evidenci každému zajatci. Díky tomu můžeme určit, kdo tam je.“

Rozlehlý zajatecký tábor vznikl u Jindřichovic v roce 1915. Vojáci tehdy pracovali v tvrdých podmínkách, v zemědělství, v kamenolomu, v rotavských železárnách a stavěli i sokolovskou chemičku.

autoři: Andrea Strohmaierová , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio