Lenka Dusilová slaví narozeniny

28. prosinec 2020

Rodačka z Karlových Varů už jako desetiletá vystoupila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou zhudebnila. Zahájila tak svou uměleckou kariéru. Zpěvačka Lenka Dusilová má dnes 45. narozeniny

Ve třinácti letech se s rodinou přestěhovala z Karlových Varů do Prahy a stala se členkou dětského pěveckého sboru Bambini di Praga. V šestnácti letech se stala ústřední tváří pražské rockové skupiny Sluníčko, pak následovala spolupráce s populární skupinou Lucie, s Davidem Kollerem pak i v příbuzné kapele Pusa.

V roce 2000 dostala cenu Anděl v kategorii Nejlepší zpěvačka. Je šestinásobnou držitelkou výročních hudebních cen Anděl. Píseň s názvem Pro tebe vyšla v roce 2000 na prvním Lenčině albu, které nese její jméno. O šest let dříve byla Lenka nominována na cenu Akademie populární hudby jako Objev roku. Cenu Akademie získaly i tři její desky, Mezi světy, Eternal Seekers a Baromantika. Její poslední deska vyšla v roce 2020, jmenuje se Řeka.

Lenka Dusilová už dlouhá léta dokazuje, že není zvyklá stagnovat, jde si svou vlastní cestou a díky tomu je stále originální. Hudbu si dělá po svém tak, jak ji cítí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio