Legendárního podnikatele Heinricha Mattoniho připomíná nové muzeum

12. červenec 2016

V Kyselce u Karlových Varů začalo sloužit nové muzeum místní stáčírny minerálních vod. Jeho autoři expozici zaměřili na život legendárního podnikatele a jeho rodiny, historii stáčírny i jejích produktů.

Muzeum sídlí v rekonstruovaném Löschnerově pavilonu, v takzvaném Švýcarském domě. Jeho roubenou část odborná firma rozebrala a zrestaurovala.

Část zadního traktu zatím autoři expozice a historici ponechali bez střešní konstrukce. Hlavní technologická část stáčírny je ale vyčištěná a její stěny zdobí výstava o historii někdejších lázní Kyselka.

Hlavní části interiéru muzea tvoří reklamní předměty a cedule, historické viněty, a také sochy a exponáty z kolonády blízkého Ottova pramene. Mezi unikáty patří například socha orlice, která je symbolem Mattoniho produktů. Socha byla nalezená rozbitá a zapomenutá. Nákladné restaurování zajistili vlastníci muzea a současní provozovatelé kyselské stáčírny minerálek.

Přízemí Löschnerova pavilonu reprezentuje podnikatelské úspěchy Heinricha Mattoniho i v dalších podobách. Například reklamními pyramidami z lahví anebo maketou horkovzdušného balonu. Obojí firmu představovalo na jubilejní výstavě v Praze v závěru 19. století.

První patro Löschnerova pavilonu upravili majitelé areálu do podoby někdejšího Mattoniho muzea, které bylo ve druhé polovině 20. století rozkradeno. Součástí muzea je také promítací sál. Projekce nabídne především historické filmy o Kyselce a snímky o postupném rozvoji Mattoniho podnikání.


Zde se nachází nové muzeum Mattoni
autor: zdt
Spustit audio