Legendární Sokolovský dostavník se po letech vrací

9. září 2022 09:20

Nejstarší festival folk, country a trampské muziky v Česku se ozvěnou vrací. Legendární Sokolovský dostavník bude součástí sobotního Dne horníků. Zakladatelem tohoto festivalu byl Jaroslav Studený mezi trampy známý pod přezdívkou Hawakau.

U začátků festivalu byl i jeho současný dramaturg Miloš Rybař. „Jarda Studený měl chatu, Hi-Ha-Ho se jí říkalo. A tam slavil narozeniny. Protože byl známý po celé republice, sjížděly se tam kapely a přály mu formou koncertíků. Lidí se tam scházelo čím dál víc, a tak je pozval do divadla, kde udělal první Dostavník,“ vzpomínal na první ročník Sokolovského dostavníku v roce 1967 Miloš Rybař, který se na přípravách legendárního festivalu podílel od jejího začátku.

Miloš Rybař

Sám měl a má k hudbě blízko, jako kontrabasista hrál s kapelou Roháči, které dnes dělá zvukaře. Jak získal festival své jméno? „Vymýšlelo se na chatě u Jardy a myslím, že to navrhnul Helmut Mony Richter, který hrál v později v kapele Plížák. Řekl, že by se festival mohl jmenovat Dostavník. Že by vozil písničky a muzikanty,“ poznamenal Rybař.

Na akci hrály všechny známé folkové a country kapely a interpreti v tehdejším Československu. Konala se dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Vrchol slávy zažíval dostavník v 80. letech. Později začala jeho sláva upadat a začal se konat nepravidelně, naposledy v roce 2019.

Sokolovský dostavník začíná na Starém náměstí v Sokolově v sobotu 10. září od 14:00 a zahrají na něm kapely AG Flek, Pološero, Výměna 73 a Spektrum. Kompletní program Dne horníků najdete tady.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio