Lázně v Česku hledají náhradu za bohaté ruské turisty

13. červen 2023 10:15

Lázně v Česku navštívilo v loňském roce skoro 850 tisíc lidí. Návštěvnost se sice téměř vrátila na úroveň před pandemií covidu, lázním ale chybí peníze zahraničních turistů.

V loňském roce lázně v České republice navštívilo skoro 850 tisíc lidí. Z nich byla zhruba třetina zahraničních hostů, ti ještě před pandemií tvořili skoro polovinu. Právě jejich nižší počet v loňském roce teď na lázeňství dopadá.

„Infrastruktura českých lázní je tak obrovská, že Češi ji nikdy nemůžou nasytit. Musíme tady mít zahraniční klientelu, abychom to utáhli,“ upozorňuje prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Lázně navíc kvůli vysoké inflaci a zdražení přišly podle něj i o konkurenční výhodu s jinými zeměmi. „Problém je, že máme inflaci větší, než mají okolní země, což ten náš produkt také začíná přibližovat cenám zahraničí. Jednu z dlouholetých konkurenčních výhod tak ztrácíme.“

Celkem tak lázně kvůli válce a zdražení přišly doslova ze dne na den zhruba o 80 procent své běžné klientely.

Jak důležití jsou pro lázně zahraniční hosté?

Podle dat agentury CzechInvest cizinci v samotných střediscích a městech utratí denně až 4 tisíce korun, zatímco Češi jsou zpravidla skromnější a utrácí zhruba čtyřikrát méně. Na lázně pak negativně dopadá i to, že Češi sice lázeňská města stále navštěvují, ale častěji jezdí do soukromých středisek na wellness pobyty. I to snižuje lázním výdělek.

Lázně potřebují především sehnat náhradu za bohaté ruské turisty. Oslovit by chtěly Ázerbájdžánce, Uzbekistánce nebo Izraelce, řekl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget: „Dalším trhem, na kterém intenzivně pracujeme, a má obrovský potenciál, jsou sekundární trhy bývalého sovětského svazu – Ázerbajdžán, Kazachstán, Uzbekistán. Tam se ve spolupráci s letištěm v Praze snažíme obnovit přímé lety.“

Zaměřit se chtějí i na Čechy

Ideální by pro lázně bylo inovovat léčebné procesy a zvyknout si, že místo jednoho pobytu na tři týdny budou spíše lidé jezdit na jeden týden, ale zato víckrát za rok. Lázeňské svazy se snaží přesvědčit i pojišťovny, aby lázně zapojily nejen do programů následné péče po úrazech, ale i jako součást prevence.

Mezi nejnavštěvovanější místa patřil v loňském roce tradičně Karlovarský kraj a jeho lázeňský trojúhelník. Lázně v tomto kraji navštívilo více než půl milionu lidí z celkových 850 tisíc.

autoři: Jan Bílek , nkr
Spustit audio