Lázně připravují program pro pacienty po covidu, trápí je psychické problémy i přetrvávající únava

29. únor 2024 11:55

Lázně v České republice připravují ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví nový léčebný program Long covid. Zaměřený by byl na klienty, kteří prodělali covid a pořád mají problémy. Procedury by částečně platila zdravotní pojišťovna.

Psychické problémy, bolesti kloubů nebo i přetrvávající únava, to jsou problémy lidí, kteří prodělali covid už před několika měsíci. Pomoct by jim mohly lázně v rámci připravovaného programu Long covid, na kterém spolupracují s ministerstvem zdravotnictví. Část procedur by platily zdravotní pojišťovny.

Plán pro léčbu mají i lázně v Mariánských Lázních. „Vytvořili jsme ho na základě žádosti ministerstva zdravotnictví, podle kterého bychom měli léčit pacienty s long postcovidovým syndromem. Program by měl být částečně hrazen ze zdravotního pojištění a částečně by měl být samoplátecký,“ uvedla Růžena Vaňková, primářka v hotelu Pacifik.

Lidé s postcovidovým syndromem se do lázní pravidelně vrací

„Pacienti jsou unavení, mají kašel, dušnost, bolí je klouby, zhoršují se jim onemocnění jako je cukrovka, mají psychické problémy a špatně spí. I když přijíždějí na jinou diagnózu, většina z nich udává, že prodělali covid a od té doby je něco trápí,“ dodala Vaňková.

Čtěte také

Součástí léčby by podle ní měly být psychoterapie, pohybový trénink i léčebná dechová rehabilitace. Ty jsou u léčby postcovidových potíží stěžejní.

„Doufáme, že se to v letošním roce podaří uvést do života a spustit celý program. Samoplátecká péče už je možná v současné době, ale byli bychom rádi, kdyby se podařilo i vyjednat příspěvek od zdravotní pojišťovny,“ řekl generální ředitel Léčebné lázně Mariánské Lázně Karel Kalivoda.

Jakou výši by zdravotní pojišťovny hradily, určí ministerstvo zdravotnictví. To se ale zatím k chystanému programu nebude podrobněji vyjadřovat.

Spustit audio