Lasagne s mletým masem

Ve středečních receptech vás alespoň pomyslně zveme do kuchyně našich posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Jiřině z Ivančic. 

Budete potřebovat:

  • ½ kg mletého maso (míchané vepřové a hovězí)
  • 1 balení lasagní
  • 1 plechovku nakládaných loupaných rajčat
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ½ l mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžičku provensálského koření
  • nastrouhaný tvrdý sýr

Postup:

  1. Rozpálíme pánev a na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Následně přidáme mleté maso a nakládaná rajčata.
  3. Ochutíme solí a kořením a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
  4. V kastrolu připravíme bešamel.
  5. Do mléka dáme mouku a mícháme do zhoustnutí, jemně osolíme.
  6. Do zapékací mísy pak klademe jednotlivé vrstvy.
  7. Nejprve plátek lasagní, ideální jsou ty, které nemusíme vařit dopředu.
  8. Na plátek lasagní dáme masovou směs, následně bešamel a vrstvu strouhaného sýru.
  9. Poté znovu opakujeme.
  10. Poslední vrstva by měla končit opět plátkem lasagní a vrstvou sýru.
  11. Pečeme přiklopené na 180 stupňů asi půl hodiny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.