Lasagne s mletým masem
Ve středečních receptech vás alespoň pomyslně zveme do kuchyně našich posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Jiřině z Ivančic.
Budete potřebovat:
- ½ kg mletého maso (míchané vepřové a hovězí)
- 1 balení lasagní
- 1 plechovku nakládaných loupaných rajčat
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- ½ l mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce grilovacího koření
- 1 lžíci soli
- 1 lžičku provensálského koření
- nastrouhaný tvrdý sýr
Postup:
- Rozpálíme pánev a na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek.
- Následně přidáme mleté maso a nakládaná rajčata.
- Ochutíme solí a kořením a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
- V kastrolu připravíme bešamel.
- Do mléka dáme mouku a mícháme do zhoustnutí, jemně osolíme.
- Do zapékací mísy pak klademe jednotlivé vrstvy.
- Nejprve plátek lasagní, ideální jsou ty, které nemusíme vařit dopředu.
- Na plátek lasagní dáme masovou směs, následně bešamel a vrstvu strouhaného sýru.
- Poté znovu opakujeme.
- Poslední vrstva by měla končit opět plátkem lasagní a vrstvou sýru.
- Pečeme přiklopené na 180 stupňů asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.