Lanovka Diana v Karlových Varech slaví o víkendu 100 let

3. srpen 2012

O tomto víkendu proběhnou v Karlových Varech oslavy 100 let výročí lanové dráhy Diana. Hlavní program oslav se uskuteční v sobotu odpoledne v prostoru u restaurace na horní stanici lanovky. Součástí programu budou hudební vystoupení a dětské soutěže.

V prodeji bude celá řada suvenýrů včetně publikace zachycující vývoj lanové dráhy. Zájemci si pak mohou otisknout pamětní razítko vydané k výročí. V rámci oslav bude možné si po oba dva dny prohlédnout strojovnu lanovky.

Při této příležitosti bude vydána i zvláštní emise pamětních jízdenek. Po oba dva dny bude Karlovými Vary jezdit zvláštní autobusová linka zajišťovaná historickým autobusem ŠL 11. Její trasa povede z Horního nádraží k Lázním I.

Lanovka Diana je jedna ze dvou pozemních lanových drah v Karlových Varech. Byla vystavěna v letech 1911 až 1912 a v době zprovoznění byla nejdelší lanovou dráhou v Rakousku - Uhersku. Délka dráhy je 453 metry, výškový rozdíl činí 167 metrů a doba jízdy je přibližně 6,5 minuty.

Dnes patří lanovka Diana do systému karlovarské MHD. V provozu je celoročně s výjimkou ledna v 15 minutových intervalech.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio