Kvůli vysokým cenám energií některé lázně v Česku zdražily pobyty

3. květen 2022 09:05

Lázně reagují na vysoké ceny energií. Na řadě míst proto mírně zdražily ceny za pobyty. Jak se bude situace vyvíjet dál, nedokáží společnosti určit.

Lázně v České republice hledají úspory kvůli vysokým cenám za energie a zdražují pobyty. Týká se to i Františkových Lázní. Ty ceny navýšily zatím mírně, nechtějí totiž odradit klienty, kteří se do léčebných domů po covidové pandemii vrací.

„Ceny jsme navyšovali zhruba o pět až sedm procent. Energie jsou téma velmi důležité. Při zachování stávající kvality budeme hledat úspory a různé rezervy,“ uvedl generální ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglanský.

Největší spotřebu mají lázně převážně v balneo provozech, i tam budou hledat úspory. „Domníváme se, že úspory budeme moct dělat na různých místech. Určitě i v balneo provozech objevíme prostory ke snížení teploty, určitě tam budeme moci udělat nějaké úpravy, aby tam došlo k úspoře,“ řekl Ciglanský.

Ceny za energie podle něj stouply o desítky procent. „U energie, kterou bereme z městské výtopny, bylo navýšení o 23 procent. U elektrické energie máme zafixovanou cenu, ale i tak u ní došlo oproti roku 2019, kdy jsme měli poslední fixaci, ke zvýšení o 50 procent.“

Kvůli zdražování energií už navyšovaly ceny za léčebné pobyty i lázně v dalších městech. Část společností připravuje změny až na příští sezonu.

Spustit audio