Kvůli stoupajícím cenám plynu se chce stále více lidí v Nejdku připojit k centrálnímu vytápění

12. červenec 2022 12:15

Stoupající ceny plynu řeší nejen majitelé rodinných domů, ale i společenství vlastníků jednotek (SVJ) v panelových domech. V Nejdku si před několika lety pořídila část z nich vlastní plynové kotelny. Kvůli stále dražšímu plynu by se ale teď chtěli napojit zpět na centrální soustavu.

Před pár lety přešly na vlastní plynové kotelny, s narůstajícími cenami za tuto surovinu chtějí ale některá společenství vlastníků jednotek napojení zpět na centrální vytápění. Vyšší zájem teď znamenala teplárenská společnost v Nejdku.

„V roce 2021 jsme platili za gigajoule přibližně 370 korun. Od prvního června letošního roku platíme už 1076 korun,“ popsala nárůst cen za plyn Martina Hašková, předsedkyně jednoho ze Společenství vlastníků jednotek na nejdeckém sídlišti. Plynovou kotelnu mají od roku 2018.

„Co jsme zjišťovali, jsou pro nás dvě varianty. Jedna je zůstat u plynu, kde nemáme jistotu dodávky a nevíme ceny. Druhou je vrátit se na centrální vytápění, tam jsme zjišťovali, za jakých podmínek by nás mohli zpátky připojit,“ uvedla Hašková s tím, že druhá varianta by byla přijatelnější.

Kvůli stoupající ceně plynu se na provozovatele obracejí nejen SVJ, ale i průmyslové podniky. Znovu připojení na centrální soustavu v průměru trvá dva měsíce, „Někteří lidé se mylně domnívají, že stačí otočit kohoutkem a teplo mají z toho centrálního zásobování k dispozici. Ono tomu tak není. V Nejdku je dobré, že přípojky jsou v drtivé většině nataženy až k panelovým domům. Nicméně je dobré to řešit s časovým předstihem,“ upozornil za ČEZ Teplárenskou manažer provozní jednotky Západ Jiří Dyr.

Za současných podmínek by jednotka gigajoule tepla z plynové kotelny stála téměř dvakrát tolik než z centrální soustavy vytápění. Pro běžný byt 3+1 by tak roční úspora mohla být až 12 a půl tisíce korun.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio