Kvůli ruské invazi na Ukrajinu chce Cheb zrušit partnerskou smlouvu s ruským městem

Cheb chce ukončit partnerství s ruským městem Nižnij Tagil. Do svého jednání to ve čtvrtek mimořádně zařadili a schválili chebští radní. Vedení města odsuzuje útoky Ruska vůči Ukrajině a vyjadřuje plnou podporu ukrajinskému lidu.

„Víme, že samotné město a jeho obyvatelé se na té agresi nijak přímo nepodílejí, ale si vědomi určitého symbolického významu toho gesta. Nechceme spolupracovat s městem, které je součástí státu, který se chová agresivně a porušuje základní principy mezinárodního práva,“ vysvětlil důvody pro ukončení spolupráce starosta Antonín Jalovec z hnutí Volba pro město.

Čtěte také

Rozhodnutí radnice ještě budou muset schválit zastupitelé. Jedním z důvodů pro zrušení smlouvy je i vystupování partnerského města na jeho sociálních sítích. „Za poslední dva dny se tam objevily už dva odkazy na projevy prezidenta Putina. Sice k tomu nebylo přímo vyjádření města, ale předpokládám, že pokud sdílí tak agresivní projevy, nemá s tím město problém a připojuje se k tomu,“ doplnil Jalovec.

Cheb, podobně jako další města v České republice, jako výraz solidarity s obyvateli Ukrajiny vyvěsil na městském úřadě ukrajinskou státní vlajku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio