Kuřecí závitky se zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Staňkova

Suroviny:

kuřecí řízky nebo vepřová krkovička
sůl, pepř
plnotučná hořčice
zelí
olej
cibule
hladká mouka
voda
sladká smetana
niť nebo párátka


Postup:

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme
hořčicí a poklademe zelí. Plátek zabalíme a sepneme pomocí párátka nebo ovážeme nití.
Do kastrolu dáme 2 lžíce oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Pak vložíme závitky, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, vzniklý sos zahustíme závarem z hladké mouky a vody, necháme povařit .Nakonec vlijeme smetanu a stáhneme z ohně. Do omáčky vložíme zpět závitky a podle chuti přidáme hořčici, nebo zelí.


Přílohy: rýže, houskový knedlík

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.