Kulhánek: Dospěli jsme do okamžiku, kdy kapacity našich nemocnic skutečně nestačí

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) vyzval občany kraje, aby omezili cestování mezi městy a regiony. Reagoval tak na kritickou situaci v nemocnicích.

„Na základě dnešního apelu ministerstva zdravotnictví, který vychází z kritické situace v lůžkové péči o pacienty s covid-19 a z epidemiologických dat v našem regionu, se obracím s prosbou na všechny občany Karlovarského kraje, aby na co nejnižší možnou míru omezili pohyb v rámci jednotlivých měst a obcí a před každou ze svých cest zvážili její nezbytnou nutnost,“ uvedl Kulhánek.

 „Chápeme, že je třeba se dopravit do práce, k lékaři, případně obstarat základní nákup. Všechny ostatní cesty a setkání ale, prosíme, omezte na minimum. Dospěli jsme do okamžiku, kdy kapacity našich nemocnic a zdravotnických zařízení skutečně nestačí a každá další zátěž může tento stav jen zhoršit,“ doplnil.

Karlovarský kraj patří mezi nejzasaženější regiony

V posledních dvou dnech sice počet nově nakažených klesnul, bilance za poslední týden ale ukazuje, že se v průměru v kraji nakazí 470 lidí denně. Aktuálně se s covidem-19 v kraji léčí 6151 lidí. Nejvíc případů přibývá na Sokolovsku a Chebsku, za posledních sedm dní tam testy prokázaly téměř 1000 nových nákaz. Oba okresy jsou v počtu nákaz za posledních sedm dní na druhém a třetím místě v ČR.

Nemocnice v Karlovarském kraji v podstatě už nemají volné kapacity, přestože se každý den odehrávají převozy pacientů po kraji i do nemocnic v jiných krajích. Uvolněná lůžka ale rychle zaplní noví pacienti s covidem. V souvislosti s nemocí covid-19 je v kraji od loňského jara evidováno celkem 833 úmrtí, jen na únor jich už připadá 120.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio