Krušnohorské obce zavádějí nový systém třídění komunálního odpadu

27. únor 2024 10:15

Devět obcí z Karlovarska zavede od letošního dubna nový systém třídění komunálního odpadu. Nakoupily kvůli tomu víc než šest tisíc speciálních nádob.

Řada českých měst začíná měnit způsob třídění komunálního odpadu. Nahrazuje ho vylepšeným systémem, který by měl umožnit, aby lidé neodnášeli odpad z domácnosti do velkých kontejnerů, ale víc ho třídili doma. Systém se jmenuje Door to Door (z angličtiny přeloženo od dveří ke dveřím) a jeho rozvoj podporuje ministerstvo životního prostředí.

„Jako sdružení jsme oslovili naše členy a obce, které s námi sousedí, jestli by se chtěli zapojit do systému. Zapojilo se celkem devět obcí a bylo nakoupeno skoro 6 tisíc nádob,“ uvedla Markéta Sinkulová Moravcová je předsedkyně sdružení měst a obcí Krušné hory západ. Spolku, který zastřešil společné zavedení systému Door to Door do běžné praxe. 

V obcích se tak především u rodinných domů začnou objevovat nové nádoby na separovaný odpad. Právě v nich by měla končit větší část využitelného odpadu z domácností. Cílem nového systému je snížit množství komunálního odpadu v běžných nádobách na komunální odpad. Systém by měl přispět i k tomu, aby surovina z vytříděného plastu, papíru a kovu byla kvalitnější než dosud a umožnila jeho rychlejší a kvalitnější zpracování.

Lidé odpadní nádoby ke svým domům dostanou formou výpůjčky na pět let. Poté jim nádoby zůstanou. Podmínkou ale je, aby opravdu třídili.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio