Krkovička s bramborami a zeleninou v zapékací míse
Ve středečních receptech míříme do kuchyně našich posluchačů. Za recept na pečenou krkovičku se zeleninou děkujeme paní Janě z Brna.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové krkovičky
- 6 větších brambor
- 6 mrkví
- 3 větší rajčata (nebo několik cherry rajčátek)
- 1 větší řepu
- 1 cibuli
- 3-4 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bylinky na maso dle chuti
Postup:
- Připravíme si zapékací mísu.
- Do ní nakrájíme na menší kousky postupně oloupané brambory, očištěnou mrkev, řepu a rajčata.
- V míse rukou promícháme, osolíme a opět promícháme.
- Dále přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Promícháme a prokapeme olivovým olejem.
- Nahoru položíme z obou stran osolené a opepřené plátky krkovičky a jemně pokapeme olivovým olejem.
- Dáme do trouby a pečeme odkryté do změknutí (nejlépe principem pomalého pečení, tedy na málo stupňů cca 2-3 hodiny).
- Občas můžeme polít šťávou, která se při pečení uvolní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.