Krize dopadá i na sociální služby. Někde už šetří na odměňování zaměstnanců

12. květen 2022 12:05

Omezování spotřeby plynu a elektřiny, menší odměny zaměstnancům. I takovým způsobem reagují sociální služby na současnou inflaci a zdražování poplatků za energie.

Sociální služby v Karlovarském kraji získávají finanční prostředky na zajištění svého provozu z několika zdrojů. Zpravidla z příspěvků od státu, kraje, z rozpočtů měst a obcí nebo od sponzorů. Výše příspěvků ale v letošním roce významně klesla, zaměstnanci sociálních služeb se přesto snaží, aby jejich klienti situaci nepocítili.

Centrum Mateřídouška se stará o klienty s mentálním postižením ve dvou stacionářích a dvou sociálně terapeutických dílnách. Po dvou letech covidu se ale návrat k normálnímu provozu nedaří. „Oproti roku 2021 nám chybí zhruba 14 procent financí. Budeme muset hospodařit v nouzovém režimu. Otázka zní, co to udělá v průběhu roku. Máme vysokou inflaci, zdražují se energie, financí není dostatek,“ řekl ředitel Pavel Bráborec.

Základní příjmy organizace tvoří podobně jako u dalších sociálních služeb příspěvky od státu a kraje. „Letos jsme dostali o 50 milionů korun méně než v loňském roce. Ministerstvo sociálních věcí i kraj pracují na tom, kolik peněz je do systému ještě potřeba nalít. Připravujeme dofinancování,“ uvedl krajský radní Robert Pisár z hnutí STAN.

Služby omezovat nebudou

Karlovarský kraj se podle něj bude snažit situaci řešit v průběhu celého roku. „Na konci července budeme vědět, kolik služby očekávají, že jim bude chybět ke konci roku. Podle toho se kraj zařídí. Trošku komplikovanější je to s tím státním příspěvkem, který musí schválit parlament jako rozpočtovou změnu. Tam se očekává předběžně, že ta jednání by měla být až v září,“ dodal Pisár.

Provozovatelé centra sociální péče Mateřídouška už kvůli financím řeší krizový scénář. Zaměstnancům sníží odměny a zavádí další úsporná opatření. Centrum patří k organizacím, kde jsou na umístění mentálně postižených klientů pořadníky. V jiných částech regionu je to ale ještě horší.

I přes nedostatek financí ale v centru mateřídouška zatím služby omezovat nebudou a v žádném případě nechtějí propouštět ani své zaměstnance.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio