Křik a sténání vězňů. Hrad Loket sloužil jako vězení do roku 1948

24. červenec 2020

Seriál Dvacítka Karlovarského kraje nás zavedl na Sokolovsko, a to na středověký hrad Loket. Najdete tam třeba rozsáhlou expozici porcelánu, zbraní nebo útrpného práva. Nahlédnout můžete i do nejmenší rotundy u nás.

Hrad Loket patří mezi nejnavštěvovanější památky v Karlovarském kraji. Více než 800 let starý gotický hrad se tyčí nad řekou Ohří. Byl založen pravděpodobně jako pohraniční pevnost a sloužil králům, Šlikům, pánům z Plavna, loketským měšťanům a v 19. a 20. století také jako vězení. Krátce po roce 1989 byl otevřen pro veřejnost.

Všeobecně známý je jako místo, kam dal Jan Lucemburský uvěznit svého tříletého syna, pozdějšího budoucího krále a císaře Karla IV. Ten na Loket ale rozhodně nezanevřel a v dospělosti na něm opakovaně pobýval.

Hrad skrývá spoustu zajímavostí

Dnes na hradě najdete třeba rozsáhlou expozici útrpného práva v kobkách dochovaných z let 1822 – 1948, kdy hrad sloužil jako městské vězení. Útrpného práva se užívalo ve středověku k doznání obžalovaných. Jeho nejhrůznější formu – týrání mučicími nástroji, ukazují pohybující se figuríny v životní velikosti dokreslené zvukovým doprovodem.

Na nádvoří hradu v srpnu roku 1422 měl dopadnout největší meteorit, který kdy dopadl na území nynější České republiky. Dostal jméno Zakletý purkrabí a údajně vážil kolem 107 kilo. V roce 1812 byl rozřezán. Na loketském hradě je vystaven jeho pozůstatek. Největší kus, který váží zhruba 80 kilogramů, je uložen v Přírodovědném muzeu ve Vídni. Další fragmenty se nacházejí v Národním muzeu v Praze a v sokolovském muzeu.

Nejstarší části hradu tvoří markrabský dům a hlavní hradní věž z konce 14. století. Při stavebních úpravách v 60. letech 20. století byly na hradě nalezeny pozůstatky románské rotundy z první poloviny 12. století, do jejíchž zdí bylo vestavěno později točité schodiště. Jedná se o vůbec nejmenší rotundu v České republice.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio