Krev zůstává nenahraditelnou surovinou. Transfuzní stanice ve Varech si připomněla Světový den dárců

14. červen 2022 13:05

Světový den dárců krve připadá na 14. června. Transfuzní oddělení v Karlových Varech si na tento den pro dárce připravilo i malé poděkování.

Kdo se v úterý rozhodl darovat krev a krevní plazmu karlovarské nemocnici, ten odešel se speciální odměnou. Právě na 14. červen totiž připadá Světový den dárců krve a transfuzní oddělení si pro své klienty přichystalo malou pozornost. Zájem byl vysoký, přispět se rozhodlo hned několik desítek lidí.

Podle Miloslavy Janouškové z karlovarské transfuzní stanice je dárců v současné době dostatek, pravidelně tam chodí darovat zhruba dva a půl tisíce lidí: „Máme vyrovnanou dárcovskou klientelu. Máme registrovaných asi dva a půl tisíce dárců, v Chebu máme registrovaných kolem tisíce. Máme i pravidelné počty novodárců kolem deseti za měsíc.“

Cílem světového dne dárců krve je právě poděkovat všem těmto lidem. „Poděkovat a zvýšit povědomí o dárcovství, aby si lidé uvědomili, že krev je nenahraditelná surovina a dárců bude vždy potřeba,“ řekla Janoušková. Dárci dostali jako poděkování květinu a zařazení do slosování o různé poukazy.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio