Královský květák

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky


Suroviny:


1 velký květák nebo 2 menší
250 – 300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
200 ml smetany na šlehání
3 vejce
sůl

Na vymazání a vysypání:
máslo a strouhanka

Na obložení
2 vejce uvařená natvrdo
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
70 g šunky




Postup:

Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky. Do vyšší nádoby nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme květák a vaříme cca 10 minut. Květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal. Uvařený vyjmeme a necháme okapat. Uzený bůček nakrájíme na klíny, které rovnoměrně zasuneme mezi květákové růžičky. Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a přimíchali polovinu strouhaného sýra. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut. Potom květák posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě asi 10 min. Povrch pokrmu musí mít zlatohnědou barvu. Zapečený květák přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky natvrdo uvařených vajec, sterilovaným hráškem a šunkovými kornoutky.

Poznámka:
Květák můžeme také uvařit v parním systému, zachová si tak více živin a aróma.

Příloha:
vařené brambory sypané pažitkou, saláty z čerstvé zeleniny

Pro 4 – 6 osob

Celková doba přípravy cca 1 hodina

autor: šéfkuchař