Královský Hvozd byl rájem pašeráků

13. listopad 2023

Královský Hvozd na Železnorudsku je pro turisty zajímavý nejen svojí úžasnou přírodou, ale také historií. Dlouhá století totiž bylo toto území hranicí, takže o dramatické události tady nebyla nikdy nouze.

Život na Šumavě nebyl nikdy lehký. Zvláště v době středověku, kdy tu existovalo jen několik málo cest, zdejší hvozdy byly divoké a nebezpečné. Žili tu medvědi, vlci a pochopitelně lidé, kteří se živili, jak se dalo. Ještě před druhou světovou válkou byla tato část Šumavy poměrně hodně osídlená a místní obyvatele tu živil především les.

„Sem osídlení do druhé světové války šlo poměrně vysoko. Až na stateček těsně pod Ostrý, tady na Linkáči byl statek a vlastně odtud dolů to byla kulturní krajina a pochopitelně Češi i Bavoráci si vydělávali pašováním," vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Právě pašování všeho možného, od rukodělných výrobků, masa a také alkoholu, tu bylo opravdu velmi rozšířené, a tak tady měla finanční stráž, tehdejší strážci hranic, hodně práce. Pašeráci se totiř i v tomto těžkém terénu, jako je třeba Jezerní hora, Svaroh nebo Velký Ostrý, nebáli a hlavně byli skvěle fyzicky vybaveni.

„Je to sice velký kopec, ale ti mladí hoši to dávali s přehledem, takže to byla jedna z nejvíc hlídaných hranic, protože tady se pašovalo hodně," dodává Pavel Hubený.

Po druhé světové válce bylo všechno jinak. A po roce 1948, kdy moc nad Československem převzali komunisté řízení z Kremlu, tuto část Šumavy znepřístupnili. Například Na Velký Ostrý Němci mohli, avšak Češi se na tuto dominantu západní části Šumavy, mohli dívat pouze z dálky.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio