Král rokenrolu Miki Volek

17. březen 2020

Víte, že král Českého rokenrolu pochází z Moravy? Do svých pěti let vyrůstal v Uherském Hradišti, pak se mu domovem stala Praha. Jmenoval se Michael Volek, říkalo se mu Miki.

Nepřehlédnutelnou postavou českého beatu a rocku se začátkem 60. let 20. století stal Michael Volek, sám se podepisoval Mikey, ale obecně se chytilo ještě kratší Miki.

Blonďaté vlasy, černé brýle, křiklavá košile, přiléhavé černé kalhoty, špičaté, ručně vyráběné boty, kožená bunda, rukavice, prsteny a řetězy mu dodávaly image někoho z cizí planety.

Chraplavým hlasem a zdánlivě obhroublým projevem, který byl ve skutečnosti velice stylový a emocionální, přitom však kontrolovaný, nadchl publikum, budil pozornost, provokoval, vyvolával polemiky a dráždil úřady.

Miki Volek měl jedinou celoživotní lásku, a tou byl rokenrol. Jeho vizáž i pěvecký projev byly ve své době, tedy na začátku 60. let, něčím nevídaným. Na pódiu působil jako rozbuška; v pražské Lucerně například dostat do varu 3 000 diváků.

Všechno je ale pryč, zůstaly jen nahrávky, čestné místo v naší populární hudbě a titul: Miki Volek - král českého rock'n'rollu. Píseň Fůra chyb od osvědčených autorů Karla Mareše a textaře Ladislava Štaidla byla v roce 1965 jeho první singlem, tak si jeho chlapácký projev poslechněme.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.