Krajský soud zamítl stížnost na průběh voleb v Chebu

8. listopad 2018 06:00

Krajský soud v Plzni zamítl stížnost na průběh voleb v Chebu. Navrhovatel upozornil na výrazně delší přepočítávání volebních hlasů v okrsku 27. Soud ale námitky odmítl, stejně jako výhrady proti distribuci volebních lístků. Pro město to znamená, že může zasednout ustavující zasedání zastupitelstva.

Podle navrhovatele Daniela Trna byl volební okrsek 27 sčítán nejdéle ze všech, celý výsledek voleb v Chebu čekal téměř osm hodin na tento konkrétní okrsek. Navrhovatel si také stěžoval, že radnice nedodala do schránek v některých částech města volební lístky včas.

„S ohledem na to, že navrhovatel neprokázal, že došlo k porušení volebního zákona a současně, že se tak stalo způsobem, který hrubě ovlivnil výsledky voleb, neshledal soud návrh důvodným, a proto rozhodl o zamítnutí návrhu,“ uvádí v usnesení soudce Alexandr Krysl. Obecně soudy stížnosti na průběh voleb zamítají, pokud navrhovatel neprokáže konkrétní a prokazatelné pochybení, které by mohlo vést k ovlivnění volebního výsledku.

Vzniku nového vedení města tak už nic nebrání. Ve volbách vyhrálo hnutí Volba pro město Cheb (VPM) 17 ze 30 mandátů. Dohodla se ale na širší koalici s Koalicí pro Cheb, Českou pirátskou stranou a Hnutím 2018. Podle společného prohlášení by VPM měla mít starostu i oba místostarosty.

Koalice také zveřejnila své programové prohlášení, to například počítá s dlouho odkládanou přístavbou městské knihovny, stavbou nové lávky na Švédský vrch, přípravou Průmyslového parku 2 nebo přípravou zasíťování pozemků v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio