Krajská politika v roli pacienta

27. březen 2008

Rozhodne-li se spontánně skupina občanů založit stranu či hnutí a vstoupit do politiky, nemusí za tím být vždy jen snaha o získání moci a vlivu, ale často zoufalý zájem o nápravu věcí veřejných. Přesně taková je motivace nově založeného hnutí, vedeného karlovarskými lékaři, které bude v krajských volbách usilovat o hlasy voličů. Nové politické iniciativy si v poznámce všímá Lubomír Stejskal.

Na počátku bylo sloučení tří nemocnic působících ve třech sídelních městech někdejších okresů karlovarského regionu do jedné akciové společnosti. Z nemocnic v Chebu, Sokolově a Karlových Varech se stalo krajské zdravotnické zařízení. Vše se dělo pod taktovkou karlovarského hejtmanství, v čele nové krajské nemocnice stanuli manažeři společnosti Česká zdravotní. Výsledkem je více než 120 milionový dluh nemocnice a ztráta důvěry lékařů ve vedení kraje. Tak by se daly telegraficky shrnout důvody, proč vzniklo hnutí SOOS. Tato zkratka nebude napříště patřit pouze zajímavé přírodní rezervaci u Františkových Lázní, ale také hnutí Doktoři zas uzdravení společnosti, které vstupuje do boje o přízeň veřejnosti s podtitulem Snaha o ochranu slušnosti.

Ačkoli jeho zakladateli jsou lékaři, vzešlí z mediálně známého "boje o karlovarskou nemocnici", sdružuje také jiné profese včetně učitelů, právníků nebo podnikatelů. Jeho iniciátoři se ovšem nechtějí omezit pouze na zlepšení poměrů ve zdravotnictví, ale hodlají svůj zájem zaměřit také na další oblasti veřejného života. Jedním z primárních cílů hnutí je nabídnout jiný způsob veřejné správy než "její dosavadní mafiánsko-handlířské pojetí". Toto snažení je v obecné rovině mimo jakoukoli pochybnost ušlechtilé. Nakolik se je ovšem podaří realizovat, je jiná věc.

Lékař a pacient

Záležet bude především na samotných aktivistech hnutí SOOS. To oni budou muset přesvědčit veřejnost, že při nadcházejících volbách do krajského zastupitelstva je třeba hlasovat pro změnu. Že to při setrvačném myšlení průměrného českého voliče, který novému zboží v nabídce tuzemského politického bazaru příliš nedůvěřuje, nebude snadné, je nabíledni. Roli prubířského kamene může sehrát otázka, nakolik lidé aktivistům uvěří, že mají pravdu v záležitosti údajně chystané privatizace krajské nemocnice, čemuž podle nich nasvědčují zvěsti o - opět údajné - kapitalizaci uvedeného dluhu 120 milionů korun.

Někteří lékaři jsou přesvědčeni o tom, že se stali svědky snahy o vytunelování nemocnice, a to v rámci nepřiznaného pokusu prodat ji soukromému vlastníkovi. Nicméně vedení kraje v roli zakladatele nemocnice jako akciové společnosti v čele s hejtmanem Josefem Pavlem něco takového vehementně popírá a hovoří o nesprávném nakládání s fakty ze strany lékařů. O privatizaci nemocnice prý nikdy nešlo, zdravotníci se stali obětí mystifikace.

Karlovy Vary

Ať tak či onak, příkop nedůvěry mezi oběma tábory je příliš hluboký a smír je v nedohlednu. Budou to nakonec občané, kdo při podzimních regionálních volbách rozhodne o tom, jaký styl politiky pro nadcházející čtyři roky dostane v nejmenším kraji pod Krušnými horami přednost.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.