Krajská knihovna v Karlových Varech se rozroste o nový depozitář. Začala jeho výstavba

3. prosinec 2019 10:10

Třípodlažní budova a v ní badatelny, sklady a především archiv. Tak bude vypadat dlouho očekávané rozšíření Krajské knihovny v Karlových Varech. Nový objekt depozitáře vznikne v blízkosti stávající budovy v městské části Dvory, v areálu krajského úřadu.

Nová budova depozitáře knihovny nabídne v budoucnu především nové prostory, těch je v současné době nedostatek. „Knihovna v těchto prostorách existuje 15 let. Nicméně tím, že musíme archivovat povinný výtisk a ročně zpracováváme kolem deseti až patnácti tisíc nových knih, je kapacita budovy vyčerpaná,“ řekl ředitel knihovny Vratislav Emler.

V objektu vzniknou nejen sklady periodik a knihovních fondů, ale také technické zázemí pro pracovníky knihovny. Součástí bude i badatelna pro veřejnost se samostatným vstupem nebo dílny pro zpracování historických a balneologických fondů.

Celkové náklady na výstavbu depozitáře jsou zhruba 143 milionů korun. Karlovarskému kraji se podařilo na tuto investiční akci získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, které jsou ve výši necelých 100 milionů korun. Část nákladů pokryje také příspěvek ze státního rozpočtu a zbytek, zhruba 38 milionů korun bude hradit Karlovarský kraj. O zahájení stavby usilovalo vedení kraje poslední dva roky.

Stavební práce by měly trvat zhruba do února 2021. Nové badatelny budou ale kvůli náročnému přesunu knih přístupné na konci roku 2021. Do nového objektu by se měla přesunout část stávajícího depozitáře, čímž se v současné budově krajské knihovny uvolní nové prostory. Ty plánuje vedení knihovny využít pro různé akce.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio