Krajská knihovna v Karlových Varech otevřela nový depozitář. Uchová nejcennější dokumenty a sloužit bude i veřejnosti

3. září 2021 10:35

Krajská knihovna v Karlových Varech má nový depozitář. Třípodlažní budova nabízí prostory pro archivování nejen knih, ale i dalších materiálů, na dalších dvacet až třicet let.

Depozitář vznikl v těsné blízkosti stávajícího sídla knihovny v areálu krajského úřadu. Jeho stavba trvala dva roky. „Čekali jsme na něj 17 let. Už když se dostavěla původní knihovna, vědělo se, že s ročními přírůstky, které jsou 17 tisíc knih, se kapacita rychle naplní. Byl to dlouholetý sen knihovnic a knihovníků,“ uvedl ředitel krajské knihovny Vratislav Emler.

Vybavení i prostory depozitáře teď patří mezi nejmodernější nejen v České republice. V budově vznikly kromě 22 kilometrů regálů také kanceláře, restaurátorská dílna a badatelna, která je jedinou částí, kam má přístup i veřejnost. Badatelna by měla sloužit jako univerzální místnost určená třeba přednáškám a společenským akcím.

Objekt depozitáře mohl vzniknout jen díky evropským dotacím, které pokryly zhruba 75 procent z celkových 140 milionů korun. Do konce roku do něj chce knihovna přestěhovat některé vzácné dokumenty ze stávajícího archivu, zejména balneologické sbírky.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio