Kraj připravuje Krušnohorskou cyklistickou magistrálu

11. červenec 2016

Novou trasu Krušnohorské cyklistické magistrály připravuje Karlovarský kraj. Má provést cyklisty co nejbezpečněji po vhodných cestách a s co nejmenším převýšením od Chebu až po Boží Dar, kde naváže na podobnou stezku v ústeckém regionu.

Kraj nechal zpracovat územní studii magistrály a výsledkem je návrh trasy dlouhé 97 kilometrů, jež zahrnuje v různých úsecích dalších 22 možných variant. Města a obce mohou do 29. července vedení krušnohorské cyklomagistrály připomínkovat.

„Cílem je vytipovat, dobudovat a vyznačit pro cyklisty co nejpříjemnější trasu napříč Krušnými horami, která by se mohla stát obdobou oblíbené stezky podél řeky Ohře,“ říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Na kole bezpečně z Chebu až na Klínovec

Krušnohorská magistrála by měla začínat na Chebsku u vodní nádrže Skalka v nadmořské výšce 444 metrů a postupně šplhat až k vrcholu Klínovce, který leží o rovných 800 metrů výše. Dále má procházet například Skalnou, Plesnou, Luby, Kraslicemi, Bublavou a přes Rolavu, Jelení, Horní Blatnou, Ryžovnu a Boží Dar dojde do Loučné pod Klínovcem.

V návrhu se objevují i návaznosti na cyklotrasy v Německu a odbočka cyklomagistrály z Plesné přes Bad Brambach do Aše.

Páteřní cyklostezka podél řeky Ohře už nyní vede od hranic s Německem celým regionem. Po více než 70 kilometrech potom pokračuje v Ústeckém kraji do Kadaně, Žatce, Loun a Litoměřic. Stezka má i vlastní internetový portál www.cykloohre.cz, kde mohou rekreanti najít veškeré potřebné informace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio