Kraj chce založit výzkumnou instituci zaměřenou na lázeňství a balneologii

24. říjen 2018 08:00

Obnovení vědy a výzkumu v oblasti lázeňství a balneologie, ověřování účinků léčby a hledání inovativních forem lázeňské péče, podpora souvisejícího vzdělávání, zajištění certifikace a mnohé další – to jsou hlavní úkoly, které by měla řešit veřejná výzkumná instituce Karlovarského kraje.

„Pokud chceme, aby se lázeňství a balneologie v Karlovarském kraji i nadále rozvíjely, je potřeba založit vědecko-výzkumný ústav, který by se těmto tradičním oborům odborně věnoval a přinášel nové impulsy. V současnosti jsme zahájili veškeré připravené kroky. Přepokládáme, že se nám na činnost organizace podaří získat prostředky z vyhlášených dotačních titulů,“ upřesnil Vojtěch Franta, uvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraje.  

Veřejná výzkumná instituce Karlovarského kraje by se do budoucna měla stát uznávaným partnerem na poli lázeňství a balneologie. Tento subjekt by měl vytvářet potřebné klinické studie o vlivu a působení přírodních léčivých zdrojů na lidský organismus a zpracovávat technické manuály pro lázeňské hotely a balneoprovozy.

Mimo jiné by měl sehrát i roli iniciátora vzniku vysoké školy v oblasti balneologie přímo v našem regionu. Odborným garantem nově vznikající organizace se stal vedoucí oddělení Českého inspektorátu lázní a zřídel na Ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Třískala. Výběrové řízení na ředitele bude teprve vyhlášeno.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: Karlovarský kraj
Spustit audio