Krádeží dřeva přibývá. Na Toužimsku zmizelo už 80 kubíků

13. červen 2022 12:55

Víc než 30 kubíků dřeva letos zloději ukradli z toužimských městských lesů. Jedná se o jednu z největších krádeží dřeva v Karlovarském kraji za poslední půl rok. Policisté teď evidují víc krádeží než před dvěma roky.

Za poslední dva roky stoupl počet krádeží dřeva v Karlovarském kraji. Nejvíc jich policisté zaznamenali od konce loňského roku až do jara. Pravděpodobně je to i kvůli neustále rostoucím cenám za energie.

Nejedná se při tom jen o drobné krádeže palivového dřeva, ale o organizované a plánované zločiny, které řešili i v lesích na Toužimsku. „Zmizelo přibližně 30 kubíků pětimetrové kulatiny. To je sortiment, který se běžně lidskou silou nedá naložit. Jediné možné vysvětlení je, že to naložil kamion na odvoz dříví hydraulickou rukou,“ potvrdil Daniel Smysl z toužimských městských lesů.

O desítky kubíků dřeva přišly na Toužimsku i Lesy České republiky. A podobných krádeží přibývá. „Od října roku 2021 do května roku 2022 došlo v Karlovarském kraji celkem k dvanácti případům odcizení dřeva. K odcizení největšího množství dřeva došlo na Toužimsku, kde bylo odcizeno bezmála 80 metrů krychlových,“ uvedl policejní mluvčí Jan Bílek.

„Několik krádeží tohoto typu se policistům podařilo objasnit, a to i přes to, že objasnění není vůbec jednoduché,“ dodal mluvčí. Správci lesů se snaží krádežím zabránit pomocí fotopastí, závor i speciálních čipů, je to ale téměř nemožné.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio