Kozlíček polní nahradí salát, bršlice zase zastoupí petržel

13. březen 2024

První rostliny k jídlu už brzy zjara sbírá autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Jak říká, lidé jsou často překvapeni, které jarní býlí je možné konzumovat.

Jedinou planou rostlinou, která dokáže zastoupit klasický salát, je podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové kozlíček polní: „V obchodech se prodává jako polníček a mnozí jsou udiveni, jak běžný a snadno dostupný je v přírodě. Opravdu skvěle poslouží jako salát. Na rozdíl od něj třeba pampeliška, před vykvetením také skvělá do salátů, je trochu nahořklá. Kozlíček polníček tuto pro někoho nepříjemnou vlastnost nemá.“

Zahrádkáři zase obvykle nechtějí věřit tomu, že plevel bršlice může být přínosem v kuchyni. „My botanikové slovo plevel neznáme,“ směje se Jana Vlková, „bršlice je rostlina, která se velmi snadno množí, proto ji zahrádkáři vůbec nemají rádi. Ale ona je teď na jaře výbornou náhražkou petržele, která ještě není k dispozici. Bršlice je s petrželí příbuzná, takže má velmi podobnou chuť.“

Ptačinec, popenec, kopřiva, pampeliška, barborka obecná, česneky medvědí, podivný a viničný, česnáček a sedmikrásky, to jsou další rostliny, které autorka květinových kuchařek doporučuje na jaře zahrnout do jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Poslechněte si záznam pořadu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.