Kousek okurky na svěží dech i hydrataci. Slupku neloupejte, je v ní nejvíc vitamínu!
Okurková sezóna je tu a proto se hodí připomenout pár praktických rad o této zelenině. Šťáva z čerstvé okurky podporuje trávení i lepší činnost mozku, dokáže snížit cholesterol i upravit tlak.
Navíc se jedná o nízkokalorickou zeleninu. Proto je dobré si celou dobře omytou okurku rozmixovat, smíchat s vodou a tento hustý výživný nápoj popíjet.
Právě ve slupce okurky je nejvíce vitamínu C, proto ji do salátu použijte vždy neoloupanou. Známé jsou hydratační účinky okurky – její plátky se přikládají na unavené oči, udělat si z nich můžete pleťovou masku na obličej i dekolt. Anebo je použít na zmírnění následků v podobě červené kůže po delším pobytu na sluníčku.
Kousek syrové okurky se doporučuje požvýkat vždy, když chcete předejít nepříjemnému zápachu z úst.
Související
-
Okurky pomohou proti migréně, zkuste okurkovou detoxikační polévku
Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že byly okurky využívány proti bolestem hlavy.
-
Jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky?
Jak velké, za jakého počasí, jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky? Poradí nám Dagmar Hančová z farmy ve Vraňanech na Mělnicku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.