Koupil kostel za 1 Kč a se spolkem z něj udělali chrám kultury pro celou obec

28. únor 2023 15:15, aktualizováno

Hojsova Stráž na Šumavě je známá především díky tamnímu orloji, ale tato malá víska má i další zajímavosti. Patří mezi ně například kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, který zde stojí od první poloviny 19. století a nahradil tak tehdy původní dřevěnou kapli Panny Marie Růžencové.

Z části šindelem krytý kostel na okraji Hojsovy Stráže je viditelný už z dálky. Málokdo by asi uhodl, že nepatří církvi: „Biskupství plzeňské se zhruba před 6 lety zbavovalo zbytného majetku, jelikož na Hojsovce chyběli farníci. Když tady byla mše, tak tu byly jen třeba 2 rodiny. Pan biskup Radkovský tehdy přijel sem, a protože my jsme si tento kostel dříve od biskupství pronajímali, zeptal se, zda ho nechci koupit,“ začal vyprávět současný majitel kostela a tamní obyvatel a patriot Viktor König.

„Řekl jsem mu, že na to nemám, načež biskup odvětil, že jsem se nezeptal na cenu. Ze zvědavosti jsem se tedy zeptal a pan biskup Radkovský řekl, že pro mě je kostel za 1 Kč, jelikož jsme tady v minulosti dělali koncerty a výtěžek jsme investovali zpět do kostela. Je to samozřejmě i závazek, protože se jedná o kulturní a historickou památku, kterou musí člověk nějakým způsobem udržovat. Stoprocentně platí, že je tu práce jako na kostele,“ uvedl s úsměvem König.

Bílá nebo Čechomor

Koncerty se zde pořádají stále, v kostele si už zazpívala například Lucie Bílá a zahrála tady i oblíbená kapela Čechomor. „Snažíme se, aby to tu žilo a aby tu bylo trošku kultury, protože jsme taková malá vesnice. Nicméně výhoda této vsi je, že lidé tady táhnou dohromady za jeden provaz. Máme zde dokonce spolek, do něhož jsem ten kostel vložil a společně jej provozujeme,“ řekl majitel kostela.

Turisté mají možnost do kostela Neposkvrněného početí Panny Marie nahlédnout alespoň skrze kovanou mříž, případně si mohou například v infocentru v Železné Rudě sehnat kontakt právě na pana Königa, aby je kostelem provedl i s výkladem.

Duchové jako v Lukové

Tak trochu jako v Lukové si budete připadat v zákristii, kde jsou rozmístěny sádrové odlitky, které připomínají duchy. Viktor König dostal tento nápad nezávisle na expozici kostela v Lukové, což je o to zajímavější. „Chtěl jsem kostel oživit, tak jsem začal touto postavou Josefa, kdy jsem dceřina přítele oblékl do pršipláště a začal jsem ho oplácávat záclonami namočenými v sádře. Vznikl z toho takovýto fenomén, že i děti ze školy v Rudě, když se to dozvěděly, tak přijely a plácali jsme tyto malé sochy,“ sdělil König.

Další zajímavostí je i nesourodý betlém umístěný v kostele. Čím je unikátní a jak souvisí s obyvateli Hojsovy Stráže? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio