Kostel svaté Kateřiny v Křižovatce se může pochlubit oceněním

7. říjen 2014

Národní památkový ústav uděloval ocenění Patrimonium pro futuro za významné počiny v oblasti památkové péče. V kategorii, ve které se hodnotila obnova a restaurování památek, zvítězil kostel svaté Kateřiny v Křižovatce na Chebsku. Ten se podařilo opravit díky mimořádnému úsilí místních obyvatel.

Cílem vyhlášení ceny Národního památkového ústavu bylo podpořit všechny, kteří se angažují v oblasti péče o naše kulturní dědictví. Adepty na ocenění vybírala odborná komise složená z odborníků Národního památkového ústavu, Muzea hlavního města Prahy a Západočeské univerzity v Plzni.

Ze 27 kandidátů byly vybráni vítězové čtyř kategorií. V kategorii obnova památky a restaurování zvítězil kostel svaté Kateřiny v Křižovatce. Ocenění obdržel starosta obce Jan Strachota za komplexní přístup k obnově této stavby, která je bezpochyby dominantou obce.

Kostel svaté Kateřiny pochází z roku 1213 a patří k nejstarším sakrálním památkám na Chebsku. V celé své historii byl několikrát zničen a přestavěn.

Zchátralý kostel v roce 2008 převzala od církve obec a za podpory místních obyvatel jej začala opravovat. Po statickém zajištění věže, odvodnění, opravě omítek, vstupních dveří, vitrážových oken a věžních hodin následovalo doplnění zastropení a restaurátorská obnova výmalby kostela. Dochovaný mobiliář byl restaurátorsky očištěn a konzervován.

Práce na obnově kostela skončily v roce 2013 položením nové dlažby a doplněním kostelních lavic. Po letech chátrání a nedostatečné údržby tak prošel kostel svaté Kateřiny díky úsilí obyvatel obce v poměrně krátké době celkovou obnovou, která jej zachránila pro budoucí generace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio