Konec komunistického režimu v roce 1989 přibližují fotografie Jana Šibíka v chebské Galerii 4

28. květen 2019 08:30

Fotografie Jana Šibíka přibližují v chebské Galerii 4 přelomové okamžiky v historii naší země. Dobu před třiceti lety, čas masových demonstrací a pád totalitního komunistického režimu. Výstava se jmenuje Revoluční rok 1989.

Jak dokumentární fotograf vybíral své snímky z demonstrací proti komunistickému režimu, jednání politiků i oslav začátku života ve svobodné zemi? „Ten klíč byl jednoduchý. Mně se stala taková věc, poztrácel jsem hodně negativů, takže jsem vybíral z toho, co jsem našel. Rozhodl jsem se udělat výstavu a zároveň knihu, která bude mapovat rok 1989. Výstava i kniha jsou rozděleny na čtyři kapitoly,“ uvedl Jan Šibík.

První část je věnovaná demonstracím a druhá nabízí neobvyklé pohledy. „Při fotografování pádu Berlínské zdi se mi podařilo přeběhnout na druhou stranu,“ poznamenal fotograf. Další část mapuje dobu před svobodnými volbami, kdy se stal prezidentem Václav Havel. „Abych to měl kompletní, odjel jsem do Rumunska, kde byla nejbrutálnější revoluce v Evropě,“ dokončil představení knihy i chebské výstavy.

Díky přelomovým událostem dostal Jan Šibík příležitost stát se uznávaným dokumentárním fotografem. Byl například svědkem masakrů v Sieře Leone a Libérii, hladomoru v Súdánu, Somálsku a Etiopii. Zažil následky zemětřesení v Arménii i Turecku, exodus iráckých Kurdů do Íránu. Zaznamenal války v Afghánistánu, Chorvatsku, Bosně, Kosovu, v gruzínské Abcházii, Čečensku, ázerbájdžánském Náhorním Karabachu, Jihoafrické republice a Iráku. Genocidu ve Rwandě, uprchlické tábory v Tanzanii, Súdánu, Haiti, Angole a Somálsku. Byl mnohokrát oceněn v soutěži Czech Press Foto a uspěl i celosvětově na Word Press Foto.

Výstava bude v chebské Galerii 4 k vidění až do 23. června 2019.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio