Koncerty, divadlo, v budoucnu i kavárna. Venkovský zámeček v Dolejším Těšově se mění

16. září 2021

Původně renesanční tvrz přestavěnou na barokní zámek v minulých desetiletích využívaly státní statky a areál sloužil i pro ubytování. Jeho stav se se od poloviny 20. století významně proměnil a další budoucnost byla nejistá. Podobně jako třeba v případě zpustlého zámku v Nemilkově se i tady našli lidé, kteří se rozhodli zámek nejen zachránit, ale zároveň ho i otevřít veřejnosti.

Milena a Pavel Oulíkovi

Zachránci zámečku se stali manželé Milena a Pavel Oulíkovi, kteří provozovali v Plzni restauraci, bar a kavárnu. Ti se jednoho dne prostě rozhodli, že chtějí být blíže přírodě, a vyměnili život v bytě ve městě za 16 a půl tisíce metrů čtverečních velký areál v Dolejším Těšově. "Po tolika letech hnití v bytě si člověk jednoho dne uvědomí, že potřebuje dýchat čistý vzduch a každý den udělat něco z čeho má dobrý pocit, a je úplně jedno zda je to shrabání tuny listí nebo cokoliv jiného,“ popsala Milena.

Původní zámek kdysi vyhořel a tak si dnešní objekt podle manželů Oulíkových zaslouží spíše oslovení Nezámek. Také uvnitř už není po zámeckém vybavení ani památky a interiér připomíná tak trochu ubytovnu. „Prostory budou sloužit i nadále jako ubytování. Rozhodli jsme se nechat tomu tu atmosféru společných sociálek pro holky a společných pro kluky. Nechat to prostě tak, jak to je,“ uvedla Milena Oulíková.

Protože manželé Oulíkovi chtěli zámecké prostory trochu oživit, rozhodli se tu pořádat různé kulturní akce. Děje se tak už druhým rokem. „Děláme tu koncerty a letos poprvé se tu konala i nějaká divadla a dětský den. Akce mají u lidí pozitivní ohlasy. Rádi bychom v tom rádi pokračovali dál. Myslíme si, že to má smysl,“ upřesnil Pavel Oulík.

Ze zámeckých prostor zůstaly podle majitelů hezké hlavně chodby a suterény. Ty by chtěli vyčistit a zachovat v původním syrovém stavu. V budoucnu by v nich měla být galerie. Plánují také vytvořit prostor pro turisty nebo cyklisty. „V jedné části bychom chtěli zřídit sdílenou výtvarnou dílnu a v druhé části by měla být kavárna s občerstvením pro turisty, protože v nebližším okolí nic podobného není,“ uzavřela Milena Oulíková.

Dolejší Těšov je tvrz přestavěná na zámek ve stejnojmenné vesnici u Hartmanic v okrese Klatovy. Ve druhé polovině šestnáctého století Dolejší Těšov koupili Kocové z Dobrše a postavili v něm renesanční tvrz, které se stala centrem malého panství. Přibližně o sto let později tvrz přestavěli na barokní zámek. V osmnáctém století statek získala rodina Dohalských z Dohalic a od devatenáctého století se majitelé střídali. V roce 1956 zámek vyhořel. Zámecký areál je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka ČR.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio